Antybiotyki pod lupą, czyli ich negatywny wpływ na zwierzęta hodowlane

12.02.2019

Podawanie antybiotyków jest wśród hodowców zwierząt bardzo powszechne. Preparaty tego typu mają na celu głównie wzmocnienie układu odpornościowego oraz przyspieszenie wzrostu masy ciała, ale skutki uboczne ich stosowania są bardzo niekorzystne dla zdrowia zwierząt. Jakie mogą być konsekwencje stosowania antybiotyków u zwierząt hodowlanych i co to oznacza dla konsumentów?

Podawanie antybiotyków jest wśród hodowców zwierząt bardzo powszechne. Preparaty tego typu mają na celu głównie wzmocnienie układu odpornościowego oraz przyspieszenie wzrostu masy ciała, ale skutki uboczne ich stosowania są bardzo niekorzystne dla zdrowia zwierząt. Jakie mogą być konsekwencje stosowania antybiotyków u zwierząt hodowlanych i co to oznacza dla konsumentów?

Szkodliwość antybiotyków w żywieniu zwierząt

Według badań przeprowadzonych przez NIK, aż 80% mięsa drobiowego, które trafia do sprzedaży, pochodzi od zwierząt karmionych antybiotykami. Niestety, spożywanie go nie jest obojętne dla ludzkiego zdrowia. Może bowiem niekorzystnie wpływać na system immunologiczny człowieka, powodować nudności, wymioty oraz uczulenia. Co gorsza, żywienie zwierząt antybiotykami, doprowadziło również do powstania lekoodpornych superbakterii, które mogą rozprzestrzeniać się na ludzi. W 2003 r. antybiotykowe stymulatory wzrostu dodawane do pasz zostały prawnie zakazane przez Parlament Europejski, ale w praktyce rozporządzenie to bywa nagminnie łamane. Antybiotyki wpływają bowiem na poprawę wchłaniania składników pokarmowych, ograniczenie zużycia paszy oraz na intensyfikację wzrostu masy ciała zwierząt. Niestety zwiększona wydajność produkcyjna zwierząt hodowlanych jest bezpośrednio skorelowana z ich obniżoną odpornością na czynniki chorobotwórcze. Obecnie ze względu na wieloletnie niewłaściwe stosowanie lub nadużywanie antybiotyków w hodowli zwierząt, wyeliminowanie bakterii chorobotwórczych czy patogennych jest praktycznie niemożliwe.

Czym zastąpić antybiotyki?

Skuteczną alternatywą dla antybiotyków mogą być eubiotyki, czyli innowacyjne, naturalne i bezpieczne produkty, stosowane jako dodatek do pasz zwierząt hodowlanych, w celu wzmocnienia ich układu odpornościowego oraz wspomagania wzrostu. Te naturalne antybiotyki to mieszaniny różnego rodzaju dodatków o działaniu synergistycznym lub antagonistycznym, dlatego ich działanie jest bardzo zróżnicowane. Zasadniczo eubiotyki mają pozytywny wpływ na mikroflorę przewodu pokarmowego, wspomagają apetyt oraz trawienie paszy, poprawiają odporność, a przede wszystkim intensyfikują wydajność produkcyjną zwierząt.

Naturalne antybiotyki poprawiają nieśność i wylęgowość drobiu (adiHepaSOL PF), wzmagają przyrost masy ciała trzody chlewnej (adiPigletGEL), pomagają chronić układ pokarmowy i oddechowy przeżuwaczy (adiSalmoSOL® RF) czy wspomagają prawidłowe funkcjonowanie wątroby, trzustki i nerek u zwierząt futerkowych (adiHepaSOL® FF).

Eubiotyki są wielką nadzieją dla hodowców zwierząt w Polsce i na świecie. Zastosowanie tego rodzaju naturalnych i bezpiecznych preparatów w żywieniu zwierząt, nie tylko pozwala znacznie ograniczyć szkodliwe antybiotyki, ale przede wszystkim przekłada się na poprawę wskaźników produkcyjnych i ograniczenie kosztów produkcji. Chów bez antybiotyków może być więc źródłem bezpiecznego mięsa wysokiej jakości.

Język: