Infekcje bakteryjne w hodowli drobiu – jak z nimi walczyć?

23.03.2021

Choroby bakteryjne należą do największych problemów hodowców drobiu. Kluczowe jest ich szybkie rozpoznanie i rozpoczęcie leczenia, aby zapobiec masowemu padaniu drobiu. Infekcje bakteryjne mogą wystąpić w każdej hodowli, niezależnie od jej wielkości, dlatego warto wiedzieć, jak je wykryć i jak postępować w takich przypadkach.

Choroby bakteryjne należą do największych problemów hodowców drobiu. Kluczowe jest ich szybkie rozpoznanie i rozpoczęcie leczenia, aby zapobiec masowemu padaniu drobiu. Infekcje bakteryjne mogą wystąpić w każdej hodowli, niezależnie od jej wielkości, dlatego warto wiedzieć, jak je wykryć i jak postępować w takich przypadkach.

Najpopularniejsze infekcje bakteryjne drobiu i ich objawy

Wśród infekcji bakteryjnych dotykających drób najczęściej można spotkać się z: salmonellozą, zakaźnym katarem drobiu, gruźlicą, tyfusem kur, mykoplazmozą, pastelerozą czy kolibakteriozą. Drobnoustroje chorobotwórcze dostają się do organizmu zwierząt głównie poprzez układ oddechowy i pokarmowy. Pierwszymi zauważalnymi objawami są zmniejszona nieśność, brak apetytu, nastroszone pióra, katar, gorączka czy charczenie. Jednak każda choroba rozwija się inaczej, dlatego warto skontaktować się z weterynarzem zaraz po zaobserwowaniu nietypowych zachowań zwierząt.

Jak walczyć z chorobami bakteryjnymi drobiu?

Leczenie drobiu dotkniętego chorobami wywołanymi przez bakterie z reguły wymaga podania odpowiednich antybiotyków rozpuszczonych w wodzie pitnej, a także chemioterapeutyków. Pomocne w zwalczaniu infekcji bakteryjnych, zarówno w dużych hodowlach, jaki i w niewielkich kurnikach, będą specjalistyczne dodatki paszowe dla drobiu . Naturalne składniki zawarte w takim zestawie wspomagają układ odpornościowy, poprawiają apetyt, przywracają prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego i udrażniają drogi oddechowe. Warto także postawić na profilaktykę, czyli zapobieganie wystąpieniu czynników chorobotwórczych, gdyż ich leczenie jest bardzo często długim i żmudnym procesem. W tym celu również warto podawać specjalne dodatki, które wzmocnią odporność, a także dbać o higienę kurnika poprzez jego regularną dezynfekcję. Ważne jest również zapewnianie odpowiednich warunków, takich jak: wilgotność, spokój, odpowiednie żywienie i wentylacja pomieszczeń.

Nieleczone choroby bakteryjne drobiu mogą doprowadzić do ich masowego padania, co przyczyni się do ogromnych strat dla hodowców. Z tego powodu należy szybko reagować na wszelkie nietypowe zachowania zwierząt, gdyż wczesne wykrycie infekcji pozwala na natychmiastowe podjęcie leczenia. W tym czasie warto wspierać drób dodatkami paszowymi, które wspomogą walkę z chorobą i wzmocnią naturalną odporność.

Język: