Ale jaja! Światowy dzień jaja!

11.10.2019

Każdego roku w drugi piątek października obchodzimy Światowy Dzień Jaja. W tym roku to wyjątkowe święto wypada 11 października. Dlaczego warto zjeść w ten dzień chociaż jedno jajko?

Jajka są jednym z najbardziej pożywnych pokarmów dostępnych na świecie. Jedno jajko zawiera aż 14 niezbędnych składników odżywczych, w tym witaminy z grupy A, B, D i E, a także jest źródłem wapnia, selenu, jodu oraz białka. Jajka zawierają także ważną dla wzroku luteinę i cholinę korzystną dla pracy mózgu.

Nie bez powodu cura z łaciny znaczy lekarstwo. Jajka kryją w sobie substancje przeciwwirusowe i są naturalnym antybiotykiem. Co więcej nie musimy obawiać się wysokiej zawartości tłuszczu występującego w jajku. Jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w żółtku jaja, korzystnie wpływają na układ krążenia, a nienasycone kwasy tłuszczowe sprzyjają wchłanianiu niezbędnych witamin i minerałów do organizmu. Ponadto jajka są źródłem cholesterolu HDL, tego dobrego dla naszego zdrowia!

Pomysłodawcą Światowego Dnia Jaja jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj (IEC – International Egg Commission), której AdiFeed® jest członkiem od 2018 roku.

Język: