Antybiotyki w hodowli zwierząt i ich wpływ na ludzkie zdrowie

03.03.2020

Antybiotyki stosowane w hodowli zwierząt mogą mieć negatywny wpływ na ludzie zdrowie. Nawet niewielkie dawki tego typu substancji, regularnie przyjmowane wraz z żywnością, mogą skutkować pojawieniem się w ludzkim organizmie lekoopornych patogenów, a także wystąpieniem silnych reakcji alergicznych i wyraźnym osłabieniem odporności. W celu ograniczenia antybiotyków u trzody chlewnej, bydła czy drobiu, warto aplikować zwierzętom ich naturalne zamienniki, czyli fitogeniczne dodatki paszowe.

Antybiotyki stosowane w hodowli zwierząt mogą mieć negatywny wpływ na ludzie zdrowie. Nawet niewielkie dawki tego typu substancji, regularnie przyjmowane wraz z żywnością, mogą skutkować pojawieniem się w ludzkim organizmie lekoopornych patogenów, a także wystąpieniem silnych reakcji alergicznych i wyraźnym osłabieniem odporności. W celu ograniczenia antybiotyków u trzody chlewnej, bydła czy drobiu, warto aplikować zwierzętom ich naturalne zamienniki, czyli fitogeniczne dodatki paszowe.

Antybiotyki w hodowli zwierząt a ludzkie zdrowie

Antybiotyki w hodowli zwierząt są stosowane zarówno profilaktycznie, jak i w przypadku konkretnych wskazań leczniczych. Choć prawo unijne zabrania podawania tego typu specyfików w celach prewencyjnych, niestety nie brak hodowców nadużywających antybiotyków w celu przyspieszenia wzrostu i zniwelowania ilości upadków inwentarza. Tymczasem mięso, jaja czy mleko pochodzące od zwierząt systematycznie poddawanych antybiotykoterapii, są niezwykle groźne dla człowieka. Osłabiają bowiem funkcjonowanie systemu immunologicznego, zaburzają prawidłowy rozwój mikroflory w jelitach oraz sprzyjają występowaniu alergii, nowotworów i cukrzycy. Popularne antybiotyki stosowane u drobiu i trzody chlewnej mogą wywoływać zakłócenia w procesie wzrostu u dzieci oraz uszkadzać płody. Niejednokrotnie są także przyczyną rozwoju niebezpiecznych bakterii, opornych na dostępne na rynku medykamenty.

Chów bez antybiotyków

Aby prowadzić naturalny chów bez antybiotyków, będący źródłem produktów całkowicie bezpiecznych dla człowieka, warto sięgać po fitogeniczne dodatki paszowe, takie jak AdiCox® AP, czyli zestaw fitoncydów dedykowany dla wszystkich gatunków zwierząt. Wspomaga on naturalną odporność i ogranicza ryzyko upadków, umożliwiając skuteczny chów bez antybiotyków. Preparat poprawia ponadto apetyt i przyswajanie paszy, zwiększając możliwe do uzyskania wyniki produkcyjne, bez konieczności stosowania sztucznych stymulatorów wzrostu. Bezpiecznym sposobem wsparcia funkcjonowania systemu immunologicznego jest również wykorzystywanie probiotyków w hodowli. Preparaty, takie jak AviFlora® zmniejszają prawdopodobieństwo zakażeń bakteryjnych oraz wspierają neutralizację toksyn. Ponadto poprawiają ogólny stan zdrowia, chronią przed śmiertelnymi dolegliwościami oraz umożliwiają osiągnięcie lepszej produktywności drobiu. Dzięki temu hodowcy nie muszą sięgać po antybiotyki, a oferowane przez nich produkty (jaja i mięso) nie wykazują szkodliwego wpływu na ludzki organizm.

Antybiotyki w jajach, mięsie i mleku są niebezpieczne dla ludzkiego organizmu, powodując osłabienie układu immunologicznego oraz pojawianie się lekoopornych bakterii. Z tego względu warto podawać inwentarzowi fitogeniczne dodatki paszowe oraz stosować probiotyki w hodowli. Są to bowiem preparaty, które w naturalny sposób zwiększą dzienne przyrosty oraz wzmocnią odporność drobiu, bydła czy trzody chlewnej, wyraźnie podwyższając jakość uzyskiwanych produktów odzwierzęcych.

Język: