Chów drobiu bez antybiotyków – zalety rozwiązania

22.04.2019

Coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na pochodzenie jaj i mięsa drobiowego. Z tego powodu hodowcy i producenci jeszcze bardziej angażują się w chów bez antybiotyków, zyskując dzięki temu przychylność kupujących, a zarazem zwiększając swoje zyski.

Coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na pochodzenie jaj i mięsa drobiowego. Z tego powodu hodowcy i producenci jeszcze bardziej angażują się w chów bez antybiotyków, zyskując dzięki temu przychylność kupujących, a zarazem zwiększając swoje zyski.

Zalety chowu drobiu bez antybiotyków

Ograniczenie stosowania antybiotyków w chowie drobiu ma istotny wpływ na jakość pozyskiwanego mięsa i jaj oraz ich wartość odżywczą. W dzisiejszych czasach, z powodzeniem można zastąpić antybiotykowe stymulatory wzrostu ziołami, organicznymi kwasami i substancjami fitochemicznymi dodawanymi do pasz. Zastosowanie wysokiej klasy probiotyków pozwoli na chów bez antybiotyków, istotnie wpływając na dobre samopoczucie, odpowiednią odporność i szybki wzrost drobiu. Pożyteczne mikroorganizmy usprawniają bowiem trawienie i intensyfikują wykorzystanie paszy, stabilizują florę bakteryjną i poprawiają ogólny stan zdrowia drobiu, likwidując konieczność stosowania preparatów z antybiotykami. Naturalne produkty, takie jak adiSalmoSOL PF z powodzeniem wspomagają pracę układu pokarmowego oraz odporność zwierząt. W przypadku hodowli drobiu warto stosować również Bactocell Drink w formie probiotyku mieszanego z wodą, który wspomaga system odpornościowy i eliminuje niepożądane mikroorganizmy.

W ten sposób koszty utrzymania hodowli oraz późniejszego żmudnego leczenia lekoopornych patogenów zostaną znacznie ograniczone.

Wzrost świadomości wśród hodowców oraz duża dostępność naturalnych preparatów wspomagających zdrowie drobiu sprawia, że w dzisiejszych czasach ograniczenie stosowania antybiotyków w chowie drobiu jest powszechne. Jaja i mięso, pochodzące od kur czy indyków, które spożywają jedynie dodatki paszowe naturalnego pochodzenia, zapewne będą smaczne i pozbawione szkodliwych substancji. Chów bez antybiotyków może również poprawiać wyniki produkcyjne całej hodowli oraz ograniczać koszty jej utrzymania.

Język: