Hala udojowa – podstawowe narzędzia i metody obróbki mleka

26.11.2019

Czynności związane z udojem krów obejmują połowę prac, wykonywanych przy hodowli bydła. Ich wysoka czasochłonność wymusiła powstanie zautomatyzowanych urządzeń, znacząco usprawniających produkcję mleka. W celu maksymalizacji ilości uzyskiwanego mleka zapewne warto zadbać o odpowiednie żywienie zwierząt oraz zainwestować w nowoczesną, zautomatyzowaną halę udojową.

Czynności związane z udojem krów obejmują połowę prac, wykonywanych przy hodowli bydła. Ich wysoka czasochłonność wymusiła powstanie zautomatyzowanych urządzeń, znacząco usprawniających produkcję mleka. W celu maksymalizacji ilości uzyskiwanego mleka zapewne warto zadbać o odpowiednie żywienie zwierząt oraz zainwestować w nowoczesną, zautomatyzowaną halę udojową.

Podstawowe narzędzia w hali udojowej

Moduły wykorzystywane przy udoju muszą zostać dopasowane do rodzaju chowu. Jeśli bydło jest trzymane w oborach uwięziowych, odpowiednie będą popularne dojarki bańkowe oraz rurociągowe. W przypadku użytkowania obór wolnostanowiskowych lub wypasania krów na tzw. wolnym wybiegu, najlepszym wyborem będą dojarnie, zwane inaczej halami udojowymi. Umożliwiają one mechaniczne dojenie mleka, kontrolę krów oraz automatyczne podawanie im paszy, do minimum ograniczające nakłady ludzkiej pracy.

Oprócz dostarczania bydłu mlecznemu świeżej trawy, należy zadbać także o wysokiej jakości dodatki paszowe, takie jak Farmpak SC® MAX. Wspomniany preparat dzięki zawartości aktywnych, żywych drożdży poprawia trawienie oraz wykorzystywanie pokarmu, optymalizując produkcję mleka. W okresie zimowym, gdy krowy skarmiane są kiszonkami z traw, w żywieniu zwierząt warto zastosować z kolei Lalsil® CL HC, który ułatwia fermentację, zwiększając wartość odżywczą pasz. Warto zatem podkreślić, że odpowiednio zbilansowana karma może w szybki sposób poprawić wydajność bydła i wartość odżywczą uzyskiwanego mleka.

Metody obróbki mleka

W każdym przypadku po przeprowadzonym udoju niezbędne jest przetransportowanie pozyskanego mleka do pojemników chłodzących i magazynujących. Ma tam miejsce filtracja, obniżanie temperatury oraz przeróbka mleka, pozwalająca na oddzielenie śmietanki. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych, zautomatyzowanych urządzeń w hali udojowej oraz podawaniu bydłu specjalnych dodatków paszowychkażdy hodowca może osiągnąć wysoką wydajność produkcyjną krów, przy jednoczesnym ograniczeniu nakładu niezbędnych prac.

Wysokojakościowe żywienie zwierząt, połączone ze zautomatyzowaną obsługą dojenia i podawania pasz umożliwia uzyskiwanie maksymalnych wyników produkcyjnych, przy równoczesnym zminimalizowaniu kosztów robocizny. Warto podkreślić, że regularne dostarczanie odpowiednich dodatków paszowych optymalizuje ogólny dobrostan i mleczność bydła, intensyfikując opłacalność całej hodowli.

Język: