Jak ograniczyć wpływ wysokich temperatur i uniknąć stresu cieplnego u trzody chlewnej? – poradnik
10.07.2020
Większość zwierząt hodowlanych jest bardzo podatna na tzw. stres cieplny, wynikający z długotrwałego narażenia na zbyt wysokie temperatury. Wszelkiego rodzaju zaniedbania w tym zakresie mogą niestety prowadzić do znacznych spadków wydajności hodowli. To z kolei zwykle przekłada się na niekorzystne wyniki ekonomiczne całego gospodarstwa.
Większość zwierząt hodowlanych jest bardzo podatna na tzw. stres cieplny, wynikający z długotrwałego narażenia na zbyt wysokie temperatury. Wszelkiego rodzaju zaniedbania w tym zakresie mogą niestety prowadzić do znacznych spadków wydajności hodowli. To z kolei zwykle przekłada się na niekorzystne wyniki ekonomiczne całego gospodarstwa. Zatem, czym właściwie jest stres cieplny i jak powinno wyglądać żywienie trzody nastawione na redukcję ryzyka spadku wydajności wynikającego z wysokich temperatur bytowania?
Stres cieplny u trzody hodowlanej i jego skutki
Trzoda chlewna jest zaliczana do zwierząt stałocieplnych. Oznacza to, że ich temperatura wewnętrzna utrzymuje się na względnie stałym poziomie. Może to skutkować zjawiskiem stresu cieplnego, który definiowany jest, jako stan będący odpowiedzą organizmu na niemożność oddania nadmiaru ciepła. Jego efektami są różnego rodzaju zmiany metaboliczne oraz behawioralne, które dążą do obniżenia obciążenia termicznego. Składają się na nie m.in. zmniejszenie poboru paszy, zwiększenie częstotliwości minutowej oddechów, czy też zwiększone spożycie płynów, a tym samym wzmożona utrata niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania minerałów. Bezpośrednim skutkiem wszystkich tych zmian dla właściciela gospodarstwa jest spadek dziennych przyrostów i zmniejszenie tzw. współczynnika konwersji paszy (żywienie trzody musi być bardziej intensywne, żeby utrzymać przyrosty na stale wysokim poziomie).
Hodowla trzody narażonej na stres cieplny
Hodowla trzody narażonej na stres cieplny wymaga wprowadzenia licznych modyfikacji. Spośród nich najważniejsze wydają się zmiany w zakresie żywienia zwierząt, a konkretnie stosowanie specjalnych dodatków paszowych. Zwierzętom narażonym na temperaturę otoczenia dużo wyższą niż optymalna, warto podawać:
- AdiPiglet GEL – formuła tego preparatu została oparta na naturalnych wyciągach z roślin i olejkach eterycznych. Skutkiem jego działania jest poprawa efektywności zużycia paszy nawet w warunkach stresu cieplnego oraz zwiększenie ogólnej odporności zwierząt. Warto dodać, że produkt dedykowany jest prosiętom już od 3 dnia życia.
- Bactero SOL – jest to naturalny produkt pomagający zwierzętom zwalczać rozmaite infekcje oraz utrzymywać prawidłową funkcjonalność ich przewodów pokarmowych. Jego stosowanie jest zalecane szczególnie w przypadku zwierząt młodych oraz narażonych na niekorzystne warunki otoczenia.
Słowem zakończenia, utrzymanie wysokiego współczynnika konwersji paszy oraz zwiększenie dziennych przyrostów masy ciała zwierząt jest celem każdego hodowcy. Stąd też koniecznością jest przeciwdziałanie zjawiskom, które wpływają negatywnie na trzodę oraz wspomaganie poszczególnych osobników w okresach zwiększonego narażenia na wysokie temperatury.