Jak wzmocnić hodowlę trzody chlewnej po zimie? – poradnik

17.03.2020

Wraz z nastaniem wiosny wielu hodowców trzody chlewnej zadaje sobie kluczowe pytanie: jak zwiększyć efektywność i poprawić odporność swoich zwierząt? Czynniki te mają bowiem wpływ na osiągane zyski i ponoszone straty. Zimowe miesiące stanowią trudny czas dla zwierząt hodowlanych, gdyż niskie temperatury znacząco osłabiają ich układ odpornościowy, czyniąc go niezwykle podatnym na choroby. Wystąpienie dowolnej infekcji może jednak generować wysokie koszty leczenia oraz przyczyniać się do upadków trzody. Hodowla trzody, w której zwierzęta mają zapewnione optymalne warunki do wzrostu i rozwoju, gwarantuje uzyskiwanie większych przyrostów.

Wraz z nastaniem wiosny wielu hodowców trzody chlewnej zadaje sobie kluczowe pytanie: jak zwiększyć efektywność i poprawić odporność swoich zwierząt? Czynniki te mają bowiem wpływ na osiągane zyski i ponoszone straty. Zimowe miesiące stanowią trudny czas dla zwierząt hodowlanych, gdyż niskie temperatury znacząco osłabiają ich układ odpornościowy, czyniąc go niezwykle podatnym na choroby. Wystąpienie dowolnej infekcji może jednak generować wysokie koszty leczenia oraz przyczyniać się do upadków trzody. Hodowla trzody, w której zwierzęta mają zapewnione optymalne warunki do wzrostu i rozwoju, gwarantuje uzyskiwanie większych przyrostów.

Krok pierwszy – warunki bytowe

W celu wzmocnienia trzody chlewnej po zimie, należy przede wszystkim zadbać o odpowiednie warunki bytowe. Zdecydowanie najistotniejsza jest właściwa higiena, dlatego pomieszczenia gospodarcze oraz wszelkie urządzenia i akcesoria powinny być regularnie czyszczone. Każdy gospodarz powinien także zadbać o zapewnienie zwierzętom rutynowych badań lekarskich, które nie tylko zapobiegają rozwojowi licznych chorób, ale tez pozwalają na bieżąco kontrolować stan zdrowia poszczególnych osobników. Naukowo został udowodniony również niezwykle szkodliwy wpływ hałasu na wszystkie organizmy żywe. Z tego względu w hodowli trzody należy zadbać o utrzymanie normy wynoszącej do 85dB. Wyższe wartości wywołują bowiem niepokój u zwierząt oraz mogą okazać się silnym czynnikiem stresogennym. Kolejną równie istotną kwestią jest odpowiednia ilość światła, warunkująca wysoką mleczność oraz prawidłowe dojrzewanie płciowe. W przypadku deficytu naturalnego światła, konieczne będzie wykorzystanie jego sztucznych źródeł.

Krok drugi – zbilansowana dieta

Żywienie trzody jest w tym przypadku kolejnym istotnym czynnikiem, ponieważ jakość pokarmu ma bezpośredni wpływ na jakość uzyskiwanego mięsa. Podstawą są zbilansowane pasze, dedykowane konkretnym grupom trzody chlewnej. W celu zapewnienia dodatkowej ochrony można zastosować dodatki paszowe dla zwierząt, których działanie przyczynia się do wzmacniania ich układu odpornościowego, zwykle nieco osłabionego po zimie. Specjaliści polecają adiPigletGEL, czyli preparat, który wspiera integralność jelit, poprawia przyrost masy ciała oraz pobudza system odpornościowy prosiąt. Kolejnym wartym uwagi dodatkiem jest utrzymujący prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego oraz wzmagający wydzielanie soków trawiennych BacteroSOL.

Krok trzeci – temperatura

Hodowla trzody wymaga również zapewnienia odpowiedniej temperatury w obiektach gospodarczych, w których przebywają zwierzęta. Według badań przeprowadzonych na farmie Chalala Farms w Południowej Afryce najlepsza temperatura dla trzody wynosi 18-20°C. Z tego względu nie tylko zimą i jesienią, ale również w pierwszych tygodniach wiosny warto pamiętać o wydajnym systemie ogrzewania. Natomiast, gdy temperatura na zewnątrz przekroczy wskazaną wartość, konieczne będzie klimatyzowanie obiektu, w którym prowadzona jest hodowla.

Wzmocnienie trzody chlewnej to dla hodowców nie lata wyzwanie. W tym przypadku warto pamiętać przede wszystkim o zapewnieniu zwierzętom odpowiednich warunków bytowych i zbilansowanej diety. Zapewne wpłynie to na osiągane przyrosty i ograniczy podatność hodowli na zachorowania, pozytywnie oddziałując na całkowity wynik produkcyjny.

Język: