Profilaktyka kokcydiozy przy zastosowaniu preparatów ziołowych
25.10.2019
Kokcydioza jest groźną chorobą pasożytniczą, która w skrajnych przypadkach dotyka całe stada drobiu hodowlanego. Przyczyniając się do zaburzeń pracy przewodu pokarmowego, negatywnie wpływa na wydajność produkcyjną kur, indyków, kaczek oraz gęsi. Aby jej uniknąć, warto sięgać po dodatki paszowe dla drobiu bogate w naturalne, ziołowe składniki. Ich zastosowanie w hodowli pozwala ograniczyć odsetek zachorowań, optymalizując ogólny stan zdrowia niosek i brojlerów.
Kokcydioza jest groźną chorobą pasożytniczą, która w skrajnych przypadkach dotyka całe stada drobiu hodowlanego. Przyczyniając się do zaburzeń pracy przewodu pokarmowego, negatywnie wpływa na wydajność produkcyjną kur, indyków, kaczek oraz gęsi. Aby jej uniknąć, warto sięgać po dodatki paszowe dla drobiu bogate w naturalne, ziołowe składniki. Ich zastosowanie w hodowli pozwala ograniczyć odsetek zachorowań, optymalizując ogólny stan zdrowia niosek i brojlerów.
Kokcydioza – pasożytnicza choroba drobiu
Kokcydioza to choroba wywoływana przez pierwotniaki z rodzaju Eimeria. Zakażenie odbywa się poprzez kontakt z odchodami chorych osobników i zabrudzoną ściółką. Jej rozwój trwa od 5 do 7 dni, a sprzyjają mu głównie wilgoć i wysoka temperatura. Kokcydioza zazwyczaj wpływa negatywnie na apetyt zwierząt hodowlanych oraz osiągane przyrosty. W tym przypadku pojawiają się też biegunki oraz stany zapalne jelit i skóry. Choroba w stopniu zaawansowanym może niestety doprowadzić do obniżenia liczebności stada.
Rola dodatków paszowych w ochronie przed kokcydiozą
Dodatki paszowe dla drobiu są skutecznym środkiem wpływającym na dobrostan kur, kaczek, gęsi i indyków. W związku z niekorzystnym działaniem sztucznych pasz dla drobiu coraz więcej hodowców decyduje się na zastosowanie naturalnych kokcydiostatyków. Mają one bowiem dobroczynny wpływ na hodowany drób oraz są bezpieczne dla ludzi, spożywających mięso i jaja od inwentarza karmionego organicznymi suplementami.
Dodatki paszowe dla drobiu dołączane do codziennych posiłków wzmacniają działanie systemu immunologicznego, stymulują pracę przewodu pokarmowego, a dzięki poprawie walorów smakowych pasz, skutecznie zwiększają jej pobór. Naturalne kokcydiostatyki podawane zwierzętom w odpowiednich dawkach i z właściwą częstotliwością, ograniczają również namnażanie się pierwotniaków, odpowiedzialnych za rozwój kokcydiozy. Mogą być stosowane przez cały okres odchowu kurcząt, obniżając ryzyko śmiertelnych upadków, a także przy hodowli dorosłych okazów (przy zachowaniu niezbędnego okresu karencji).
Jednym ze skutecznych naturalnych kokcydiostatyków jest adiCoxSOL® PF. Producent naturalnych dodatków paszowych zawarł w nim naturalne, ziołowe składniki, które wspierają odporność kur i indyków, przyczyniając się do zmniejszonej zachorowalności na dolegliwości pierwotniakowe i bakteryjne. W ofercie producenta naturalnych dodatków paszowych znajdziemy także Bactocell® DRINK, który w połączeniu z wodą wspomaga system odpornościowy, ograniczając rozwój niepożądanej mikroflory wśród kur, indyków, kaczek oraz gęsi. Dzięki niemu nioski i brojlery nie cierpią z powodu rozmaitych zaburzeń trawienia, a tendencja do ich nagłych upadków zostaje ograniczona.
Dzięki zastosowaniu pasz dla drobiu z odpowiednimi dodatkami, możliwa staje się poprawa stanu zdrowia kur, indyków i pozostałych odmian ptactwa hodowlanego. Regularne podawanie ziołowych kokcydiostatyków pozwala uchronić stado przed zachorowaniem, polepszając wydajność produkcyjną poszczególnych osobników.