Redukcja antybiotyków w hodowli trzody – podstawowe zalety
25.05.2020
Nadużywanie antybiotyków w hodowli trzody chlewnej skutkuje zmniejszeniem naturalnej odporności zwierząt oraz lekoopornością patogenów (w szczególności dotyczy to pałeczek Salmonelli spp. i Campylobacter spp. oraz Escherichia).
Nadużywanie antybiotyków w hodowli trzody chlewnej skutkuje zmniejszeniem naturalnej odporności zwierząt oraz lekoopornością patogenów (w szczególności dotyczy to pałeczek Salmonelli spp. i Campylobacter spp. oraz Escherichia). Oczywiście pośrednio ma to negatywny wpływ również na ludzkie zdrowie. Należy podkreślić, że od roku 2022 na terenie Unii Europejskiej wprowadzony zostanie całkowity zakaz masowego stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt.
Zalety rezygnacji z antybiotyków w hodowli trzody
Podstawowe korzyści to w tym przypadku wyższa jakość i cena mięsa. Należy podkreślić, że konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na pochodzenie i skład produktu, a za ten wolny od antybiotyków są skłonni zapłacić więcej. Chów bez antybiotyków, które coraz częściej zastępowane są ziołami, takimi jak rumianek, koper włoski, czosnek czy pokrzywa ma pozytywny wpływ na smak i wartość odżywczą mięsa. Wprowadzanie do paszy ziół i innych produktów pochodzenia roślinnego, takich jak garlicyna zawarta w czosnku oraz allicyna, cicloallina i siarczek znajdujące się w cebuli, zwiększa odporność u dorosłych osobników, a w przypadku prosiąt skutecznie przeciwdziała biegunkom. Ponadto zrównoważona, nienaruszona przez antybiotyki mikroflora jelitowa, wspomaga procesy przyswajania składników odżywczych z paszy, co z kolei ma bezpośredni wpływ na uzyskiwane przyrosty.
Wspomaganie naturalnej odporności trzody
Odpowiednie żywienie trzody bezpośrednio przekłada się na kondycję układu odpornościowego poszczególnych osobników. W celu jej poprawy warto podawać zwierzętom naturalne dodatki paszowe pochodzenia roślinnego. Preparaty tego typu można aplikować już na wczesnym etapie życia zwierzęcia, w naturalny sposób stymulując jego organizm do obrony przed patogenami. Dobrym przykładem jest w tym przypadku adiPigletGEL zawierający olejki eteryczne i wyciągi ziołowe wzmacniające integralność jelit oraz intensyfikujące wydzielanie soków trawiennych. Czynniki te chronią jednostki przed rozmaitymi schorzeniami i zwiększają przyrosty wagi. Hodowla trzody na każdym etapie życia zwierząt może być też wspierana preparatem BacteroSOL w formie płynnej, który zawiera olejki eteryczne i goryczki roślinne. Składniki te pozytywnie oddziałują na mikroflorę przewodu pokarmowego oraz śluzówkę systemu oddechowego, co przekłada się na wysokie wyniki produkcyjne.
Nowoczesne rozwiązania pomagają znacząco zredukować konieczność stosowania antybiotyków w hodowli trzody chlewnej. Skutkuje to wysokojakościowym mięsem i mniejszą odpornością patogenów na farmaceutyki.