DRÓB
Kokcydioza drobiu
Kokcydioza jest nieustannym zagrożeniem obecnym w produkcji drobiarskiej, które jest znane każdemu lekarzowi weterynarii pracującemu z hodowcami drobiu.
Pomimo powszechnie stosowanych od wielu lat kokcydiostatyków, jest to obecnie choroba generująca najpoważniejsze straty ekonomiczne w produkcji drobiarskiej.
Kokocydioza jest chorobą powodowaną przez swoiste gatunkowo, pasożytnicze pierwotniaki z rodzaju Eimeria spp., z których siedem gatunków jest specyficznych dla kurcząt, a pięć dla indyków. Zmiany chorobowe wywoływane przez poszczególne gatunków kokcydiów są bardzo różne. Wszystkie gatunki Eimerii łączy fakt pasożytowania wewnątrz komórki gospodarza, co dodatkowo chroni je przed bezpośrednim działaniem przeciwciał.
Identyfikacja gatunku odbywa się na podstawie objawów klinicznych i określenia miejsca bytowania pasożyta oraz zmian w przewodzie pokarmowym podczas badań sekcyjnych.
Kokcydioza może przebiegać w trzech postaciach – ostrej, przewlekłej i subklinicznej, które manifestują się różną intensywnością występowania objawów chorobowych takich jak: uporczywa biegunka ze śluzem lub krwią, zmniejszenie przyrostów masy ciała, obniżenie nieśności, brak apetytu, zła jakość upierzenia, apatia, osłabienie czy zwiększenie liczby upadków.
W celu kontroli inwazji wszechobecnych kokcydiów stosowane są: dezynfekcja oraz kokcydiostatyki (jonoforowe lub chemiczne), dodawane do paszy. Stada reprodukcyjne oraz nieśne zwykle poddawane są szczepieniu. Szczepienie ptaków jest jednak kosztowne, dlatego nie jest popularne zwłaszcza w chowie towarowym brojlerów. Zastosowanie immunoprofilaktyki nie zawsze gwarantuje powstanie pełnej odporności i zabezpieczenia przed wystąpieniem choroby.
Pasożyty Eimeria, wywołujące kokcydiozę, prowadzą do utraty integralności jelit. Składniki paszy odgrywają ważną rolę w rozwoju populacji kokcydii bytujących w jelitach ptaków. Dodatkowo, w takich momentach, do pasożytów dołączają inne patogeny chorobotwórcze, zaburzając równowagę mikrobiologiczną jelit i wywołując ciężkie infekcje wtórne.
Jednym z najważniejszych zadań, o ile nie najważniejszym, w hodowli drobiu jest utrzymanie właściwego funkcjonowania przewodu pokarmowego już od pierwszych dni życia ptaków. Stabilizacja i prawidłowy rozwój nabłonka błony śluzowej jelita pomaga uchronić stado przed mikroorganizmami chorobotwórczymi.
Stosowanie kokcydiostatyków, zwłaszcza tych o charakterze antybiotyków, niesie ze sobą ryzyko narastania oporności drobnoustrojów na używane chemioterapeutyki oraz powstawanie oporności krzyżowej u różnych szczepów bakterii.
Rosnące wymagania konsumentów dotyczące produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego bez użycia chemioterapeutyków, stwarza konieczność wprowadzenia alternatywnych rozwiązań.
Najkorzystniejsze efekty przynosi połączenie różnych środków prewencyjnych, a znakomitym dopełnieniem dobrej bioasekuracji oraz szczepień jest stosowanie odpowiednio skomponowanych preparatów fitogenicznych.
Dlatego mając na uwadze zarówno zdrowie ptaków jak i ludzi, coraz częściej zaleca się stosowanie naturalnych, ziołowych produktów, które stymulując układ odpornościowy ptaków, sprzyjając zwalczaniu pierwotniaków i bakterii. Ponadto tego typu mieszanki paszowe uzupełniające wzmacniają apetyt i przyswajalność pasz, a zarazem pomagają w regeneracji nabłonka jelit, zmniejszając ryzyko upadków.
Profilaktyka kokcydiozy powinna stanowić dla hodowcy ważne wyzwanie, a stosowanie preparatów na bazie ziół jest bezpieczniejszym rozwiązaniem względem powszechnie stosowanych kokcydiostatyków.
Jeżeli jesteś zainteresowany szczegółami badań prowadzonymi nad nowoczesnymi rozwiązaniami fitogenicznymi w produkcji zwierzęcej zapraszamy Cię do zapoznania się z zakładką #ADIFAKTY lub kontaktem z przedstawicielem firmy AdiFeed®.