Salmonellozy – zapobieganie chorobom zakaźnym w stadzie

Salmonelloza jest poważnym problemem, który obecnie zagraża sektorowi drobiu na całym świecie. Oprócz jej znaczenia zoonotycznego, stanowi zagrożenie dla zdrowia publicznego ze względu na jej udział w problemach zatruć pokarmowych. Każdorazowe wystąpienie ogniska chorobowego naraża hodowcę na duże straty ekonomiczne i powoduje zagrożenie epidemiologiczne dla ludzi.

Choroby wywoływane są przez gram-ujemne bakterie Salmonella z rodzaju Enterobacteriaceae, będące względnymi beztlenowcami, mającymi postać pałeczek.

Ogólny przegląd aktualnej klasyfikacji rodzaju Salmonella, w odniesieniu do głównych serowarów (serotypów) patogennych dla drobiu wygląda następująco:

Dodatkowo, dla różnych organizmów można wyróżnić charakterystyczne patogenne serowary Salmonella:

Od kilku lat, krajowe programy zwalczania salmonelli (do których są zobowiązane państwa członkowskie Unii Europejskiej) pokazały, że problem nie znika, a wręcz staje się jednym głównych zagrożeń mikrobiologicznych w produkcji drobiu.Salmonellozy mogą wystąpić u wszystkich gatunków ptaków i w każdym wieku. Niektóre serotypy bakterii Salmonella mogą powodować u drobiu choroby dające objawy, choć większość z nich nie wywołuje objawów klinicznych.

Istnieje wiele źródeł zakażenia stada hodowlanego:

  • chore ptaki i nosiciele (obsługa, gryzonie);
  • środowisko (ściółka, wyposażenie, sprzęt, środki transportu);
  • pasza i woda.

Należy także uwzględnić występowanie innych czynników środowiskowych przyczyniających się do wystąpienia objawów chorobowych:

  • nadmierne zagęszczenie,
  • błędy żywieniowe,
  • inne choroby drobiu,
  • temperatura,
  • nieodpowiednia wilgotność,
  • stres.

Ochrona przed rozprzestrzenianiem się zakażeń pałeczkami Salmonella wymaga wielu działań na fermach drobiu:
przestrzeganie zasad bioasekuracji z zachowaniem reżimu higienicznego;

  • prowadzeniu monitoringu bakteriologicznego i serologicznego stad,
  • stosowanie bezpiecznej paszy zabezpieczonej od patogenów;
  • immunobiologicznej ochronie drobiu – szczepienia profilaktyczne zgodnie z zaleceniami;
  • kontrolowane przez lekarza weterynarii stosowanie leków przeciwbakteryjnych;
  • wykorzystywanie preparatów zapewniających ochronę integralności jelit, zasiedlających przewód pokarmowy korzystną flora bakteryjną i preparatów zakwaszających treść przewodu pokarmowego.

Profilaktyka zapobiegania chorobom wywoływanym przez bakterie jest bardzo ważnym elementem w nowoczesnej produkcji drobiarskiej. Redukcja salmonelli z hodowli wydaje się mieć kluczowe znaczenie dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Co więcej, ściśle wiąże się z występowaniem problemu oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe i poszukiwania alternatywy dla antybiotyków, w celu ochrony ich skuteczności. Szerokie zastosowanie antybiotyków i chemioterapeutyków coraz bardziej zwiększa częstotliwość występowania opornych na antybiotyki zoonotycznych patogenów, takich jak Salmonella. Aby uchronić się przed występowaniem choroby w stadzie, hodowcy mogą prowadzić produkcję z wykorzystaniem obiecujących alternatywnych antybiotyków, w tym fitobiotyków, probiotyków, prebiotyków, symbiotyków, kwasów organicznych.

Rozwiązania eubiotyczne, które uwzględniają wykorzystanie wyciągów, substancji pochodzenia roślinnego takich jak: olejki eteryczne, alkaloidy, fenole, saponiny, glikozydy, w połączniu z innymi składnikami, przyczyniają się do utrzymania równowagi mikrobiologicznej przewodu pokarmowego drobiu. Skutki działania preparatów fitobiotycznych i probiotycznych porównywalne są do efektów uzyskanych w wyniku podawania antybiotyków paszowych, bowiem jedne i drugie redukują liczbę bakterii patogennych, jednak sposób ich działania jest różny. Fitobiotyki jako naturalne stymulatory wzrostu nie powodują żadnych skutków ubocznych oraz nie przyczyniają się do odkładania szkodliwych substancji ubocznych. Pomagają za to w zachowaniu integralności jelit, poprawiają wyniki produkcyjne i pobudzają naturalną odporność organizmu.
Badania naukowe wskazują ,że mieszanki fitobiotyków mogą potencjalnie wspierać zwalczanie i rozprzestrzenianie bakterii Salmonella (w ramach strategii bezantybiotykowej), a docelowo zmniejszać częstość występowania zakażeń u ludzi, związanych ze spożyciem produktów drobiowych.

Jeżeli jesteś zainteresowany szczegółami badań prowadzonymi nad nowoczesnymi rozwiązaniami fitogenicznymi w produkcji zwierzęcej zapraszamy Cię do zapoznania się z zakładką #ADIFAKTY lub kontaktem z przedstawicielem firmy AdiFeed®.

Salmol

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

adiSalmoSol

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

adiFlora

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.