Fitoncydy w chowie kurcząt brojlerów
Dr Paulina Abramowicz- Pindor, Scientific Director AdiFeed®
Produkty zrównoważonego rolnictwa to rozwiązanie na miarę naszych czasów
Odżywianie na poziomie komórkowym
Produkty spożywcze już dawno przestały pełnić funkcję wyłącznie pożywienia. Odżywianie, a nie zaspokajanie głodu stało się priorytetem. Dziś świadomy konsument poszukuje artykułów żywnościowych odżywiających organizm na poziomie komórkowym. Stąd rosnąca popularność produktów spożywczych posiadających wartość dodaną, takich jak: żywność ekologiczna, żywność nutraceutyczna czy żywność dla flexitarian, zawierających np. białko owadzie, a od niedawna także mięso z hodowli komórkowych.
Dobro planety
Z drugiej strony dziś bardziej niż kiedykolwiek konsument musi mieć na uwadze dobro planety. Produkcja żywności musi być prowadzona na większą skalę, ale w inny sposób, aby nie obciążać środowiska w stopniu, w jakim to ma miejsce przy produkcji konwencjonalnej. Produkty zrównoważonego rolnictwa to rozwiązanie na miarę naszych czasów: nie tak drogie jak żywność ekologiczna, ale wpisujące się w trend ochrony klimatu i świadomej eksploatacji zasobów.
Globalny problem rosnącej oporności mikroorganizmów na antybiotyki (AMR)
Ograniczenie stosowania antybiotyków w chowie zwierząt
Produkty odzwierzęce poza śladem węglowym obciążone są nadmiernie stosowanymi środkami przeciwdrobnoustrojowymi oraz chemioterapeutykami o właściwościach bakteriostatycznych jak np. kokcydiostatyki jonoforowe, które zostały wycofane od 2012 roku, lecz rozporządzenie czasowo zawieszono. Ze względu na globalny problem rosnącej oporności na antybiotyki (AMR) zrównoważone rolnictwo należy rozszerzyć również na ograniczenie stosowania antybiotyków w chowie zwierząt. Jakość jednodniowych piskląt i ich niska odporność, braki w zoohigienie zwierząt oraz w środowisku ich bytowania do niedawna uzasadniały stosowanie w produkcji zwierzęcej antybiotykowych stymulatorów wzrostu i środków przeciwdrobnoustrojowych. Problemom przemysłowego chowu zwierząt można zaradzić, ale metafilaktyka nie może być rozwiązaniem. Ograniczenia w stosowaniu środków przeciwdrobnoustrojowych są niezbędne do zachowania ich skuteczności w przyszłości.
Preparaty fitobiotyczne jako alternatywa dla AGP oraz kokcydiostatyków
Wycofanie antybiotykowych stymulatorów wzrostu (AGP) w 2006 roku ze względu na zjawisko wzrostu AMR wymusiło poszukiwania alternatyw. Zarządzanie fermą drobiu wsparte dobrymi praktykami w zakresie zoohigieny i bioasekuracji oraz programami szczepień jak również probiotykami jest kluczowe dla dobrej profilaktyki chorób oraz uzyskania pożądanego statusu zdrowia ptaków. Alternatywę dla AGP oraz kokcydiostatyków mogą stanowić także preparaty fitobiotyczne. Fitoncydy – substancje czynne produktów fitobiotycznych to wtórne metabolity wytwarzane i wydzielane przez rośliny telomowe. Mają właściwości antybakteryjne, przeciwpierwotniakowe, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. W wielu badaniach fitoncydy okazały się skutecznym narzędziem redukcji środków przeciwdrobnoustrojowych w chowie drobiu. Fitoncydy mogą chronić skuteczność środków przeciwdrobnoustrojowych i pomóc przezwyciężyć wiele problemów chowu kurcząt brojlerów. W licznych badaniach dotyczących produktów fitogenicznych, stosowanych skutecznie w różnych regionach świata, wykazano działanie przeciw kokcydiozie oraz poprawę cech produkcyjnych ptaków.
Fitoncydy jako alternatywa dla chemioterapeutyków, bez uszczerbku dla ekonomicznych aspektów chowu kurcząt brojlerów
Metaanaliza trzech eksperymentów naukowych w różnych regionach świata
Celem przeprowadzonych badań było przetestowanie kompozycji roślin zielnych w celu stworzenia alternatywy dla AGP i kokcydiostatyków, która zapewniłaby wysokie wyniki produkcyjne i poprawę stanu zdrowia ptaków. Aby osiągnąć ten cel przeprowadzono metaanalizę trzech różnych eksperymentów. Dwa z trzech obejmowały zakażenie kokcydiozą. Przeprowadzono także porównanie fitobiotyku z atenuowaną szczepionką i programem „bioshuttle” z użyciem chemicznego kokcydiostatyku. Prowadzone badania odbywały się w kontrolowanych warunkach fermy eksperymentalnej na uczelni, w niezależnej placówce badawczej lub instytucie. Założono trójfazowy program żywieniowy oparty na komercyjnych recepturach pasz. Pasza podawana była ad libitum.
Testy odbyły się w różnych regionach świata z uwagi na wybrane procedury, które są dostępne i zarejestrowane w tychże regionach (kokcydiostatyki chemiczne/jonoforowe czy antybiotykowe stymulatory wzrostu).
Fitobiotyki jako wszechstronna alternatywa dla antybiotykowych stymulatorów wzrostu i kokcydiostatyków
Metaanaliza wszystkich przeprowadzonych badań dotyczących produktówfitogenicznych wykazała, że działanie fitobiotyków jest porównywalne do standardowych programów zwalczania kokcydiozy, a także do programów „bioshuttle”, oraz stanowi skuteczną alternatywę dla antybiotykowych stymulatorów wzrostu. Podawanie fitobiotyków lub też stosowanie ich w ramach programu „bioshuttle” wykazało poprawę wyników produkcyjnych. Zarówno rozwiązanie podania 200 gramów fitobiotyku zestawionego wraz z amprolium (0,0125%), w doświadczeniu zakładającym zarażenie oocystami: E. acervulina 5×105 i 2×104 E. tenella w 14 dniu, czy też program zapobiegania kokcydiozie: „bioshuttle” z żywą szczepionką i kokcydiostatykiem chemicznym: zoelene (125 ppm) użytym 21 dnia w porównaniu z 300 gramami fitobiotyku wykazały zwiększenie wydajności
produkcyjnej oraz zmniejszenie oocyst w gramie kału (OPG). Badanie porównujące działanie AGP i 100 gramów fitobiotyku wykazało podobne przyrosty masy ciała i współczynniki wykorzystania paszy. W grupach doświadczalnych nie stwierdzono pogorszenia jakości mięsa w porównaniu z grupami kontrolnymi. W wyniku metaanalizy można stwierdzić, że fitoncydy stanowią alternatywę dla chemioterapeutyków, bez uszczerbku dla ekonomicznych aspektów chowu kurcząt brojlerów.
Materiał prezentowany był podczas EIMERIANA AVIA 2024.